zioła

   Zebrane zioła należy dokładnie przeglądnąć, usuwając uszkodzone fragmenty roślin,  pożółkłe, porażone przez choroby i szkodniki itp. Następnie rozkładamy je na gazie, ścierkach, gazetach, aby przeschły, a po wstępnym osuszeniu, wiążemy je  w luźne bukieciki i wieszamy górą do dołu. Zebrane zioła można także rozłożyć na koszach, tak aby zapewniona była cyrkulacja powietrza. Rośliny muszą być rozłożone jednowarstwowo, a „bukieciki” nie mogą się stykać.

Suszenie ziół przeprowadzamy w zacienionych miejscach, ale przewiewnych, nie narażonych na nasłonecznienie. Temperatura suszenia nie powinna przekroczyć 35°C.

Okres suszenia zależnie od warunków oraz konkretnego surowca może trwać od kilku dni do około dwóch tygodni. Wysuszone zioła kruszą się, ale nie całkowicie, a łodygi pękają. Po wysuszeniu susz w całości bądź same liście, jak najszybciej przekładamy do szczelnych pojemników.

 W przypadku braku miejsca i warunków, zioła w krótkim czasie można wysuszyć  w piekarniku, który nagrzewamy do około 30°C.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl