Zebrane zioła należy dokładnie przeglądnąć, usuwając uszkodzone fragmenty roślin, pożółkłe, porażone przez choroby i szkodniki itp. Następnie rozkładamy je na gazie, ścierkach, gazetach, aby przeschły, a po wstępnym osuszeniu, wiążemy je w luźne bukieciki i wieszamy górą do dołu. Zebrane zioła można także rozłożyć na koszach, tak aby zapewniona była cyrkulacja powietrza. Rośliny muszą być rozłożone jednowarstwowo, a „bukieciki” nie mogą się stykać.
Suszenie ziół przeprowadzamy w zacienionych miejscach, ale przewiewnych, nie narażonych na nasłonecznienie. Temperatura suszenia nie powinna przekroczyć 35°C.
Okres suszenia zależnie od warunków oraz konkretnego surowca może trwać od kilku dni do około dwóch tygodni. Wysuszone zioła kruszą się, ale nie całkowicie, a łodygi pękają. Po wysuszeniu susz w całości bądź same liście, jak najszybciej przekładamy do szczelnych pojemników.
W przypadku braku miejsca i warunków, zioła w krótkim czasie można wysuszyć w piekarniku, który nagrzewamy do około 30°C.