zioła

   Aby zebrane i wysuszone zioła nie traciły swych właściwości, należy przechowywać je w szczelnych pojemnikach, w suchym miejscu. Dobrze, jak pojemniki na zioła będę hermetycznie zamykane. Do przechowywania bardzo często wykorzystuje się szklane słoiki, pamiętajmy jednak, aby były z ciemnego szkła. Szczególnie dekoracyjnie prezentują się pojemniki ceramiczne oraz porcelanowe. Poza praktycznym zastosowaniem, mogą stanowić doskonały element dekoracyjny.

Im bardziej zioła rozdrobnione tym więcej tracą olejków eterycznych. Tak więc dla zapewnienia sobie najwyższej jakości ziół najlepiej przechowywać je w całości, a więc z łodygami. Jeżeli nie jest to możliwe, w pojemniku można przechowywać całe liście.

W przypadku nasion, najlepiej przechowywać je w oznaczonych papierowych torebkach.

Przed umieszczeniem ziół w pojemnikach muszą być one dokładnie wysuszone, zbyt wilgotne będą pleśnieć. 

 Przechowywanie ziół w szczelnych pojemnikach oraz chłodnym miejscu sprawia, że nie są one narażone na zawilgotnienie. Wysuszone zioła bardzo łatwo chłoną wilgoć z otoczenia, co zakończyłoby się pleśnieniem, a także pojawieniem się szkodników.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl